Sok minden van a fejemben mindig, tervek, ezerszám, ezek egyike volt az amerikai stílusú almás pite elkészítése is, ám mindeddig nem volt hozzá formám.
A napokban szereztem egyet, így indulhatott a sütés! Millió recept van fenn a neten, én ezt választottam:
Hozzávalók:
Tészta:
350 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 csapott teáskanál só
175 g lágyvaj vagy margarin
1 tojásfehérje (közepes tojásból)
50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
Töltelék:
1 kg alma
100 g porcukor
1 mokkáskanál fahéj
50 g búzadara
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes tojásból)
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd egy keverőedénybe szitáljuk, és a többi hozzávalót is belehelyezzük. Kézi robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a tésztát még egyszer átgyúrjuk, és fóliába csavarva legalább 30 percig hideg helyen tároljuk. Utána a tészta 1/3 részét egy enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra (átmérő: 28 cm) nyújtjuk, és gyümölcstorta formába helyezzük. Egy villával többször megszúrkáljuk, és elősütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve, a sütő alsó harmadában)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a tésztát kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a maradék tészta 1/3 részét kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 cm széles legyen. A tésztacsíkot körbe az alsó lapra helyezzük, és a forma oldalához nyomkodjuk. A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, a porcukorral és a fahéjjal jól elkeverjük. Egy edényben a levében megpároljuk. Amikor elég puha, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a búzadarát. Így töltjük a tésztába. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk. Kis figurákat szaggatunk ki belőle, pl. almaformát. Majd feltekerjük a nyújtófára, óvatosan beborítjuk vele az almatölteléket, és kicsit rányomkodjuk. Ha szükséges, levágjuk a túlnyúló részt. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, bekenjük vele a pite felszínét, ráfektetjük a kivágott formákat, és azokat is bekenjük.
Sütési hőmérséklet: mint az előbb
Sütési idő: kb. 45 perc
A pitét sütés után a formában hagyjuk kihűlni. Langyosan, Dr. Oetker Vaníliaízű Desszertöntettel tálaljuk.
Én a receptben szereplő porcukrot mézzel helyettesítettem, de így is isteni!
A tészta elősütése után, amikor az oldalát tesszük fel, gondosan össze kell dolgozni az alsó, elősütött lappal, mint régen az agyagot, ujjal összehúzva.
A búzadarából kicsit többet tettem bele, mert több levet engedett az alma,miközben összefőztem a mézzel és a fahéjjal.
A tetejét nem muszáj süteményformával vágni, de valahol kell hely a gőznek, hogy ne repedjen szét, ezért vagdostam be, ráadásul ez “férj/pasi-barát”, látják, hol lehet vágni a következő szeletet:)
A szélénél pedig, miután ráborítottam a tetejét, az oldalsó részt visszahajtottam rá és a kés életlen oldalával végig nyomkodtam, hogy ne jöjjön szét.
Nem volt bonyolult, bár kicsit hosszadalmas, minden percet megér!
Szia Évi! Kedvet kaptam, vasárnap megsütöttem, isteni lett, nem bírtuk abbahagyni! Köszönöm! Az eredmény itt is közzétéve 🙂 http://www.dittimodra.blogspot.hu/2012/11/amerikai-almaspite-2.html