Évi műhelye

Ónémet szék

IMG_1643

A legutóbbi piacolásom alkalmával sikerült szert tennem erre a szép kis ónémet székre. Egészen jól jártam vele, mert lehet, hogy fel sem tűnt volna, ha nem a fülem hallatára vitázik az áráról egy nő és az eladók. A sima alkunál már messzebb jutottak, bár azt sikerült kivennem, hogy 5000-ért elvihető, a hölgy nem volt hajlandó 3000 Ft-nál többet adni érte.

Így, amikor elindult tovább, rögtön úgy éreztem, eljött az időm, és lecsaptam rá.

Az eladók már akkor is mondták, amit amúgy is tudok, ennél sokkal többet ér. Hiszen “hibátlan”, stabil állapotban van, attól eltekintve, hogy a nádazást nemes egyszerűséggel kivágták a hátából.

 

 

IMG_1645 IMG_1644

 

Nos, mit lehet tudni róla?

A részleteket megfigyelve azonnal szembe tűnik, hogy ez az “ónémet stílus” egyik remeke. Jellemző erre a stílusra, hogy nagyon nehéz, robosztus, és valóban, ezt az egy széket alig tudtam kicipelni az autóig.

Leggyakoribb faanyaguk eredetileg is az irtózatosan nehéz tölgyfa volt. Az ónémet bútorok tekintélyes megjelenésükkel megkerülhetetlenek egy-egy helyiségben, dominanciájuk azonnal feltűnik. Ez is volt egyik céljuk, hogy a házban vendégül látott személyek számára erősítsék a házigazda tekintélyét. Az ónémet bútorokra itt hazánkban is nagy volt a kereslet, az 19. század végének gazdasági fellendülése megteremtette ennek alapját a középosztály számára is.

Viszonylag sok bútor maradt tehát ránk ebből az időből. Sajnos amilyen gyorsan elterjedtek, majdnem olyan gyorsan mentek is ki a divatból, ezért igazi használati tárgyként azóta és ma már ritkán alkalmazzák.

Mi is ez az ónémet stílus?

Az elnevezés egy gyűjtőnév, egy a 19. szd második felére jellemző historizáló bútorstílus neve, mely (értelemszerűen) Németországból indult világhódító útjára. Ezek az úgynevezett ónémet bútorok leginkább késő-gótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusjegyeket viselnek. A felépítményben sokszor találkozhatunk építészeti elemekkel is, elég csak erre a székre nézni. A reneszánsz  számos jellemzője köszön vissza, ebben az esetben is, úgy, mint a monumentalitás, a szimmetria, arányosság, az oszlopok, oszlopfők, a hangsúlyos vízszintes tagolás, a tetején a párkány-jellegű lezárás, és  sorolhatnánk.

A reneszánsz szó ugye újjászületést jelent, esetünkben a régi, ókori építészeti elemek újjászületését. Ez az újjászületés a díszítésben is utolérhető, az akhantusz levelek, rozetták és gyöngysoros díszítések alkalmazása a legjellemzőbb.

75b6_1_bigTaláltam a vaterán egy helyreállított darabot, nos, nagyon szép, de nekem nagyon steril.

Én jobban kedvelem az enyémet, és valószínűleg ha ilyen szép állapotút látok, meg sem állok miatta…az enyémnek megvan a története, rajta a sok réteg festék, egyik a másik alól kikukucskál.

A nádazott hát mellett bőr háttal is sokszor látok, bőr ülőfelülettel. A nádazás egy drága mulatság, nyilván emiatt is, ahogy néztem, egy ilyen szék helyreállítva 40-50 ezer ft körül mozog.

Ha valaki ilyesmibe botlik, és beleszeret, ajánlom, vigye magával, mert ez aztán tényleg örök darab, és az értékét is tartja.

Sikeres kincsvadászatot!

byebye copy

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!