Sok minden van a fejemben mindig, tervek, ezerszám, ezek egyike volt az amerikai stílusú almás pite elkészítése is, ám mindeddig nem volt hozzá formám.
A napokban szereztem egyet, így indulhatott a sütés! Millió recept van fenn a neten, én ezt választottam:
Hozzávalók:
Tészta:
350 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
1 tasak vaníliás cukor
1 csapott teáskanál só
175 g lágyvaj vagy margarin
1 tojásfehérje (közepes tojásból)
50 ml (kb. 4-5 evőkanál) hideg víz
Töltelék:
1 kg alma
100 g porcukor
1 mokkáskanál fahéj
50 g búzadara
Ezenkívül:
1 tojássárgája (közepes tojásból)
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd egy keverőedénybe szitáljuk, és a többi hozzávalót is belehelyezzük. Kézi robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a tésztát még egyszer átgyúrjuk, és fóliába csavarva legalább 30 percig hideg helyen tároljuk. Utána a tészta 1/3 részét egy enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra (átmérő: 28 cm) nyújtjuk, és gyümölcstorta formába helyezzük. Egy villával többször megszúrkáljuk, és elősütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve, a sütő alsó harmadában)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
Sütés után a tésztát kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a maradék tészta 1/3 részét kinyújtjuk úgy, hogy kb. 3 cm széles legyen. A tésztacsíkot körbe az alsó lapra helyezzük, és a forma oldalához nyomkodjuk. A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, a porcukorral és a fahéjjal jól elkeverjük. Egy edényben a levében megpároljuk. Amikor elég puha, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a búzadarát. Így töltjük a tésztába. A maradék tésztát enyhén belisztezett munkalapon kör alakúra nyújtjuk. Kis figurákat szaggatunk ki belőle, pl. almaformát. Majd feltekerjük a nyújtófára, óvatosan beborítjuk vele az almatölteléket, és kicsit rányomkodjuk. Ha szükséges, levágjuk a túlnyúló részt. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, bekenjük vele a pite felszínét, ráfektetjük a kivágott formákat, és azokat is bekenjük.
Sütési hőmérséklet: mint az előbb
Sütési idő: kb. 45 perc
A pitét sütés után a formában hagyjuk kihűlni. Langyosan, Dr. Oetker Vaníliaízű Desszertöntettel tálaljuk.
Én a receptben szereplő porcukrot mézzel helyettesítettem, de így is isteni!
A tészta elősütése után, amikor az oldalát tesszük fel, gondosan össze kell dolgozni az alsó, elősütött lappal, mint régen az agyagot, ujjal összehúzva.
A búzadarából kicsit többet tettem bele, mert több levet engedett az alma,miközben összefőztem a mézzel és a fahéjjal.
A tetejét nem muszáj süteményformával vágni, de valahol kell hely a gőznek, hogy ne repedjen szét, ezért vagdostam be, ráadásul ez “férj/pasi-barát”, látják, hol lehet vágni a következő szeletet:)
A szélénél pedig, miután ráborítottam a tetejét, az oldalsó részt visszahajtottam rá és a kés életlen oldalával végig nyomkodtam, hogy ne jöjjön szét.
Nem volt bonyolult, bár kicsit hosszadalmas, minden percet megér!